Hvilken dug skal du vælge?

Når du skal dække et smukt festbord, skal der selvfølgelig dug på. Men hvordan finder man den, der passer bedst? Til en ordentlig pris? Der findes nemlig mange forskellige duge, du kan overveje. Det hele kommer an på, hvad du skal bruge din dug til.

Er det en dug, der skal kunne genbruges til andre festlige lejligheder? Eller skal dugen kun bruges den ene gang, og så kan du til gengæld være ligeglad med spildt vin og pletter?

Her ser vi på tre forskellige slags duge, og hvad du kan forvente, hvis du vælger én af dem til din fest. Vi ser på

  • Papir dug
  • Fløjlsdug
  • Stofdug eller damask

Papir dug til alle lejligheder

Papirduge er i dag et virkelig godt alternativ til den famøse, men billige fløjlsdug og den dyrere og permanente stofdug. Der findes mange forskellige udgaver af papir duge, og du kan med sikkerhed finde en der passer præcist til dit tema.

Det gode ved en Papir dug er, at dine gæster kan spilde og plette den så meget, de vil. Når den alligevel skal smides ud bagefter. Flere papirduge fås i dag også i så god kvalitet, at de ligner en almindelig stofdug.

Når du køber papir duge, har du mulighed for at købe præcist det, du skal bruge. Samtidig kan du få den i de farver, du ønsker. Så behøver du ikke bruge den samme lyserøde dug fra konfirmationen til, når sønnike bliver student.

Fløjlsdug

Rigtig mange mennesker kender denne dug. Fløjl var i lang tid det billigste stof, du kunne komme i nærheden af, hvor du stadig selv kunne vælge farven. Der er sikkert flere mødre derude, der har et lille lager af meget farverige og forskellige fløjlsduge fra årenes fester.

Fløjl er stadig en god mulighed som festdug. Den har det plus, at det er til at betale, fås i mange farver, der kan passe til dit tema og ser udmærket ud. Det er som regel også okay, hvis en gæst eller to kommer til at spilde, da dugen jo ikke er vigtigere end, at den kan smides ud efterfølgende.

Der er selvfølgelig det minus ved fløjlsduge, at de ikke er særlig moderne. Når du ser en fløjlsdug, får du måske minder om 90’erne og 00’ernes fester, og meget kraftige farver. Fløjl kan heldigvis i dag fås i lidt mere douche farver. 

Stofdug eller damask

Hvis du går efter et meget elegant og eksklusivt look til din fest, kan du investere i en rigtig stofdug eller damask, som det også kan hedde. De er markant dyrere, men til gengæld får du en dug, du kan bruge igen og igen.

Er du typen, der holder mange middagsselskaber, er en damask dug måske noget for dig. Du får ikke muligheden for at skifte farven, men hvis du vælger strategisk og finder en farve, du ved du vil genbruge, gør det måske ikke så meget.

En stofdug er mere sart ift. pletter, men kan du se bort fra det, får du en dug, der kan være meget smuk og bruges mange år frem.