Den lille guide til den mangfoldige verden af mosaik fliser

mosaik fliser

Mosaik fliser er traditionelt set nogle små keramiske firkanter, som man har brugt til at dekorere med i mange hundrede år. Det er et fint og enkelt kvalitetsprodukt, som normalt produceres ved at sammensætte keramik og natursten. På grund af, at der findes så mange muligheder for sammensætninger, findes der nærmest uendelige varianter af mosaik fliser. 

Kan man sætte sin mosaik som man vil? 

Det er i dag kun fantasien, der sætter grænser for mosaik fliserne. Man kan sætte sine fliser lige, hvor man vil.  

Mosaik fliser bruges til både gulve og vægge og er specielt velfungerende i områder, hvor der kan blive vådt eller fugtigt. Derfor ser man dem ofte anvendt i badeværelser og køkkener. Det er dog slet ikke udelukkende, at fliserne bruges andre steder.  

Der findes mange muligheder indenfor mosaik fliser 

I dag bruger man mosaik meget mere versatilt, end man gjorde engang. Samtidigt findes der mange flere varianter, der kun skubber til de eventuelle grænser, man måtte have. Men der er altid hjælp at få med sin mosaik fliser

Normalt når man taler om mosaik fliser, så taler man om typerne glas, metal, natursten, samt keramik eller porcelæn. Man kunne hurtigt komme til at sige, at glas er glas, og metal er metal. Men hvis man kigger nærmere på mosaik fliserne, så er glas ikke bare glas. Der er nemlig forskellige slags glas (og metal, og keramik, o.s.v.). Det er også en af grundene til, at man næsten kan finde uendelige typer af mosaik til sit hjem.  

Hvis man kigger lidt nærmere på, hvad nogle af mosaik typerne er, så bliver det hele dog alligevel lidt nemmere at forstå.  

Hvad er keramisk mosaik? 

Keramisk mosaikfliser findes i mange slags jordfarver og kan købes med eller uden glasering. Der er en stor produktion af denne type fliser på markedet rundt omkring i verden, og de sælges i de fleste byggemarkeder. Det er en af de nemmeste fliser at skære eller flække, så kanten bliver ren og lige.  

Hvad er glasmosaik? 

Glasmosaik kan være blandt andet transparente og findes også som spejlmosaik. Disse fliser er gode til at spille med dagslyset i et rum. Enhver skygge eller lys kan nemt give et spil i det rum man er i, når man dekorerer med glasmosaik.  

Glasmosaik er også en meget typisk mosaikflise og den er relativt prisvenlig. Fliserne er nemme at arbejde med, og man opnår nemt en fin ren linje, når de deles.  

Hvad er natursten? 

Natursten er skåret fra naturlige sten som eksempelvis granit, kalksten eller marmorsten. Natursten var ofte anvendte i græsk og romersk tid, når man skulle arbejde med små stykker der til sidst skulle forestille et større billede. 

Marmormosaik giver rummet en fornemmelse af en naturlig sten og overflade. Fliserne bruges ofte til både vægge og gulve. Designmæssigt har det nogle begrænsninger, hvis man gerne vil spille med flere farver og nuancer.  

Der er findes altid en mosaik, der passer lige til ens egen smag 

Der findes i dag utallige andre varianter indenfor fliser til gulv og vægge, da trenden hele tiden er nyskabende og i bevægelse. Hvad end man er til det mere klassiske og naturlige look eller har lyst til at prøve at lege med mosaik i et farvevæld og med lidt pang. Helt sikkert er det dog, at med det store udvalg, så kan man altid finde lige netop den mosaik der passer til ens egen smag.