Sådan får du din facade til at se ny ud

hus udefra
lokalavisenvesterbro

Er din husfacade ved at blive ædt op af alger, snavs og graffiti?

De danske vejrforhold giver desværre alle slags alger optimale vækstvilkår, og det er derfor ikke usædvanligt, at facaden på dit hus med tiden kan blive lidt trist at se på. Derudover bliver facaden af helt naturlige grunde også beskidt med tiden, og særligt i de større byer er der yderligere risiko for, at din facade fra tid til en anden vil blive ”prydet” med graffiti. I så tilfælde bør du overveje snarest at få foretaget en rensning af facade, så dit hus kan se ud som nyt.

Hvem bør rense din husfacade?

Du bør altid få et professionelt firma til at forestå rensning af facade. Grunden er, at de har specialudstyr til opgaven, ligesom der bruges særlige behandlingskemikalier som nedbryder snavs, alger og lignende.

Når du synes, det er tid en facaderensning, bør du altid får foretaget en analyse af facaden og af de befængte områder først. Forskellige alger har nemlig forskellige vækstbetingelser, og derfor kan rensning af facade variere afhængig af, hvilken slags alger og snavs der er tale om. Firmaet vil også foretage behandlingen afhængig af, hvilken overflade facaden har. Det er nemlig helt afgørende for behandlingen, om facaden er i natursten, aluminium, beton eller mursten.

Hvor lang tid tager det at rense husfacaden?

Selve rensning af facaden tager ikke nødvendigvis lang tid. Behandlingen sker ved enten vamtvands- eller koldtvandsrensning, hvor både tryk og vandforbrug kan justeres. Hertil kommer naturligvis de forskellige behandlingskemikalier. Det er ikke sikkert, at algebehandling er tilstrækkeligt i sig selv, men firmaet vil under alle omstændigheder have forskellige løsningsmodeller klar til dig.

Når rensning af facade er foretaget, bør du altid vælge at imprægnere facaden bagefter. Det lægger et lag på facaden, som forhindrer fugt og vandindtrængning. Det gør forholdene for begroning og misfarvning vanskelige, og der vil dermed komme færre alger og mindre snavs i fremtiden.

Du vil typisk først se det fulde resultat af facaderensningen efter 8 måneder. Du vil dog stadig gradvist kunne se synlige forbedringer på kortere tid.

rensning af facade

Hvornår og hvor ofte bør du foretage rensning af facade?

Facaderensning bør aldrig foretages i hverken frost eller regn, da det er dårlige forudsætninger for et godt resultat.

Derudover bør du foretage facaderens mindst hvert andet år for at bevare det gode resultat. For at en facade bliver ved med at stå præsentabel, skal den nemlig løbende vedligeholdes. Du kan betragte det lidt ligesom en bil: Selvom der er foretaget imprægnering, rensning og vedligeholdelse, så skal den stadig løbende til eftersyn og have en omgang service.

Facaden er det førstehåndsindtryk, folk får af dit hus, og det er vigtigt, at det står knivskarpt. Det gælder selvfølgelig både, når det er dit eget private hjem, der er tale om, men det gælder måske i endnu højere grad, når det er din virksomheds bygning. Intet giver et dårligere indtryk af hverken virksomhed eller hjem, som en algebegroet og snavset bygning.