Dette skal du vide om din el tavle

el tavle installation

Er du i gang med at få lavet en ny el installation i hjemmet? Så er det meget sandsynligt, at du har brug for en ny el tavle. Det er vigtigt, at du under installation, får anskaffet dig den rette el tavle vedrørende komponenter, ledninger og andet.

Hvad er en el tavle?

Udvalget af el tavler er blevet større og større, som markedet har udbredt sig. Det betyder, at det kan være sværere at finde ud af, hvilket el tavle man selv kan anskaffe sig, når tiden er til det. Du kan dog finde gode el tavler på Reel-installation.

I næsten alle boliger og i hver eneste virksomhed, finder du det, der hedder en el tavle. En tavle bliver altid sat under en el installation, fordi de netop skal sørge for, at der ikke kommer overbelastninger og kortslutninger. Derudover er alle forsyninger fra elnettet inde i tavlen, så er det altså her, du finder dem. Forsyninger fra elnettet kommer fra kabelskabet, og de kommer ind i boligen og din eltavle via et forsyningskabel. Det er gennem dette, du får el fra dit elselskab. Du skal altså have en el tavle, for at din bolig er forsynet med el. På selve tavlen kan du se en række komponenter – disse har hver deres formål. Selve funktionen fra komponenter er vigtige at vide noget om, for der er disse, der har en indvirkning på, hvordan din el tavle virker.

Undgå at få stød via en fejlstrømsafbryder

Det kan ske, at dele af dine el installationer bliver defekte. Når det sker, bliver strømmen udledt til metalliske komponenter, hvilket gør dem farlige at berøre. Det er her, du skal bruge en fejlstrømsafbryder. Der findes mange forskellige modeller af fejlstrømsafbrydere, og det er efterhånden et lovkrav, at man har en. Dette er en lov, der er sat for at sikre, at der ikke er nogen, der kommer til skade.

Når der sker en fejlstrøm, så kobler fejlstrømsafbryderen forsyningen til enheden, så der ikke opstår personskader. Der vil næsten altid være en testknap på din fejlstrømsafbryder og med denne kan du teste, om alt virker, som det skal.

Sikringer for at beskytte ledninger for overbelastning

En anden ting, du også kan finde i din el tavle, er sikringerne. Det er nok nogle, du er stødt på før. Der findes to typer af sikringer: Automatsikringer og smeltesikringer. Hvis du kigger nærmere på dine sikringer, kan du inde i dem se en lille ledning – denne skal sikre, at dine ledninger ikke bliver overbelastede. Det sikrer, at der kommer en passende mængde af strøm ud gennem ledningerne til stikkontakterne.

el tavle i hus

Nye el installationer

Det er ofte i forbindelse med nye elinstallationer, at du skal have en ny el tavle. Her kan det være svært at vide, hvad man skal vælge. Det er dog ikke altid dig selv, der kan bestemme, hvor dyrt eller billigt det skal være – det kan nemlig godt komme an på det, der sidder inde under selve tavlen, der bedømmer det: Hvor svært det er for elinstallatøren at montere tavlen.