Alt hvad du skal vide om immaterielle rettigheder

immaterielle rettigheder

Du har sikkert hørt betegnelsen ”immaterielle rettigheder” før, men ved du hvad det betyder i sin essens? Immaterielle rettigheder er rettigheder, der dækker over som ikke har en fysisk størrelse. Det kan for eksempel være et design, opfindelser, viden eller navnet på et bestemt produkt. Umiddelbart kan detaljerne om immaterielle rettigheder måske virke som en jungle for den almene person, men det kræver blot at man sætter sig ind i stoffet og eventuelt kontakter en professionel jurist til at udrede det for dig. 

Hvad kan immaterielle rettigheder bruges til? 

Som sagt dækker immaterielle rettigheder over et bredt spektrum og kan i de fleste tilfældes betegnes som en form for ejendomsret. Det vil være relevant at skulle sætte sig ind i hvordan immaterielle rettigheder vil passe ind i billedet, hvis man får en idé til et helt særligt produkt. Først gælder det om at andre ikke har fået den samme idé og navngivet et lignende produkt det samme navn; i dette tilfælde går immaterielle rettigheder ind og beskytter navnet på oprindelige produkts opretskrav. På denne måde forhindres en masse kopier af samme produkt med samme navn. Derfor er det også en god idé at registrere navnet på et produkt så hurtigt som muligt, så man selv har opretskravet. Læs mere om immaterielle rettigheder, hvad det indebærer og hvordan det er relevant for dig på nemrettighed 

Få styr på alt det med småt 

Ligesom alt andet der vedrører jura, er det også vigtigt når det angår immaterielle rettigheder ikke at forhaste sig, men derimod slå koldt vand i blodet, grundigt overveje sine muligheder og sidst, men ikke mindst at få styr på alt det med småt. Uanset hvor god man tror man er til at læse kontrakter igennem og gennemskue alle mulige slags paragraffer, er det altid en god idé at hente hjælp udefra. Hvis man ikke har råd til en jurist, kan man spørge om hjælp fra en ven eller et familiemedlem, som har øje for detaljer og kan opfange mistænksomme paragraffer. Som sagt er det også vigtigt at få ordnet alt det juridiske med navneregistrering så hurtigt som muligt, så man kan komme i gang med sit projekt! 

Professionel hjælp er til at hente 

Hvis man gerne vil finkæmme alle detaljerne om hvad der er op og ned med immaterielle rettigheder eller blot spørge sig til råds, anbefales det på det kraftigste at hyre en advokat, der har erfaring inden for feltet. En professionel med erfaring kan vejlede dig på rette spor og vil være ved din side hele vejen, så du ikke skal bekymre dig om at gøre noget forkert. En advokats løn kan måske virke som et stort beløb, men det kan i stedet ses som en investering i dit fremtidige projekt eller forretningsidé, som udspringer sig af den navneregistrering. Sådanne juridiske anliggender kan nemlig til tider være frustrerende og tidskrævende, men hvis man ansætter en advokat til at holde styr på det hele, er man også sikret en god start på projektet.